Prima conferinta Bistroe




Reuniunea internaţională de urgenţă consacrată analizării situaţiei create prin realizarea de către Ucraina a canalului Dunăre-Marea Neagră


În data de 21 septembrie 2004 s-a desfăşurat la Casa Internaţională a Mediului din Geneva, o reuniune internaţională de urgenţă consacrată analizării situaţiei create prin realizarea de către autorităţile ucrainene a canalului de navigaţie Dunăre - Marea Neagră, pe braţele Bâstroe şi Chilia din Delta Dunării.



La reuniune, organizată la iniţiativa Guvernului României şi Secretariatului Convenţiei Ramsar pentru zonele umede de importanţă deosebită, au participat reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale relevante pentru problematica menţionată - Programul ONU pentru Mediu, Comisia Internaţională pentru Protecţia Dunării, Secretariatele Convenţiilor Ramsar, Espoo, Aarhus, UNESCO - programul "Omul şi Biosfera", ai Comisiei Europene - şi ai unor importante organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei mediului. La reuniune a participat şi o delegaţie ucraineană, condusă de doamna Natalia Zarudna, ambasador cu însărcinări speciale în M.A.E. ucrainean.

Delegaţia română a fost condusă de secretarul de stat în M.A.E, Bogdan Aurescu, şi a cuprins directorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Virgil Munteanu, reprezentantul Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Dunării, Mircea Staraş, care a fost desemnat expertul părţii române în Comisia internaţională de anchetă pentru stabilirea impactului transfrontalier al proiectului Bâstroe, precum şi alţi reprezentanţi ai M.A.E .

Intervenţiile delegaţiei române au reiterat preocuparea autorităţilor, a opiniei publice române şi internaţionale, faţă de consecinţele ecologice ale realizării proiectului ucrainean. Au fost evidenţiate acţiunile întreprinse de autorităţile de la Kiev, care au ignorat prevederile convenţiilor internaţionale în legătură cu administrarea biosferei Delta Dunării şi pe cele ale acordurilor bilaterale în vigoare privind regimul frontierei, nerespectând obligaţiile de a furniza părţii române informaţii cuprinzătoare privind caracteristicile proiectului, consecinţele pe care le va genera asupra mediului şi măsurile de prevenire a eventualelor efecte negative care ar rezulta în urma executării lucrărilor respective. Delegaţia României a insistat asupra necesităţii ca autorităţile ucrainene să respecte în totalitate prevederile convenţiilor internaţionale la care Ucraina este parte şi să suspende neîntârziat lucrările la proiectul Bâstroe, până la clarificarea deplină a consecinţelor pe care le antrenează realizarea lui în plan ecologic.

Delegaţia ucraineană a făcut o prezentare a proiectului precizând că, în prezent, este în curs de finalizare prima etapă a acestuia şi că trecerea la realizarea celei de-a doua etape urmează să aibă loc după finalizarea studiilor de fezabilitate şi aprobarea lor de autorităţile de la Kiev. Argumentele prezentate în favoarea realizării canalului au fost exclusiv economice şi s-a afirmat că posibilul impact asupra mediului înconjurător, inclusiv asupra părţii româneşti a Deltei Dunării, ar fi nesemnificativ.

Reprezentanţii convenţiilor şi organizaţiilor internaţionale, participanţi la discuţii, au apreciat iniţiativa României de a organiza o asemenea reuniune care a prilejuit, pentru prima dată, examinarea unui proiect cu impact deosebit asupra mediului înconjurător, într-o abordare cuprinzătoare din perspectiva domeniilor de competenţă şi responsabilitate pe care le acoperă organismele respective. Au remarcat caracterul confuz şi contradictoriu al unor date furnizate de partea ucraineană în cadrul reuniunii şi au exprimat opinia potrivit căreia informaţiile transmise, până în prezent, de partea ucraineană nu sunt adecvate şi suficiente, iar studiul naţional de impact al proiectului asupra mediului înconjurător nu corespunde cerinţelor pe care un astfel de document trebuie să le îndeplinească în conformitate cu standardele internaţionale. Mai mulţi participanţi au insistat asupra dimensiunii internaţionale pe care o are situaţia creată de hotărârea autorităţilor ucrainene în legătură cu proiectul canalului, accentuând asupra caracterului unic al Delta Dunării.

Reuniunea a solicitat autorităţilor ucrainene stoparea lucrărilor şi amânarea trecerii la faza a doua a proiectului până în momentul în care va fi realizat un studiu corespunzător al consecinţelor acestuia asupra ecosistemului Deltei Dunării, inclusiv în context transfrontalier, iar concluziile sale vor fi acceptate. Totodată, a fost solicitată monitorizarea permanentă a impactului primei faze a proiectului asupra mediului.

Participanţii au convenit ca organismele internaţionale interesate şi prezente la reuniune să participe la o vizită de documentare la fata locului, în perioada 6-8 octombrie 2004, în cadrul unei misiuni internaţionale conduse de reprezentanţi ai Comisiei Europene. Pe baza rezultatelor vizitei şi a informaţiilor care vor fi transmise de partea ucraineană, misiunea va întocmi un raport independent care va analiza consecinţele realizării primei etape a proiectului Bâstroe asupra mediului înconjurător şi va formula recomandări cu privire la realizarea etapei a doua, inclusiv propuneri de măsuri de compensare a posibilelor efecte negative, care sa fie întreprinse atât de partea ucraineană, cât şi de partea română.

Delegaţia română şi-a exprimat încrederea în obiectivitatea şi profesionalismul concluziilor la care va ajunge raportul respectiv. În vederea analizării concluziilor acestui raport, s-a decis organizarea unei reuniuni internaţionale în acelaşi format, delegaţia româna exprimând disponibilitatea ca această reuniune să fie găzduită pe teritoriul României.

Comentarii