video - cazacii dunăreni, documentar realizat de un post de televiziune ucrainean
Datinile sărbătorilor calendaristice ale ucrainenilor cât şi cultura tradiţională în întregul ei, au cunoscut o influenţă sensibilă a diverşilor factori. Au contribuit la o modificare şi dezvoltare independentă. De aceea, dispariţia multor sărbători, este o urmare firească. Dintre cele râmase, sunt marile sărbători religioase. Se păstrează, în special, sărbătorile din toamnă-iarnă, la fel ca şi în Ukraina, ce însemnau şi terminarea lucrărilor agricole. Însemnate sunt „praznicele” în cinstea Sfântului al cărui nume era dat bisericii satului, adică hramul acesteia. Majoritatea hramurilor erau toamna. Apoi, începeau sărbătorile de iarnă. Pentru tineri, importantă era sărbătoarea Sfântului Andrei (13 decembrie). În această zi tinerii se adunau în grup mare, într-o casă. Această seară se caracteriza prin glume, jocuri, „vrăjitorii”. Dar principala sărbătoare de peste an, iarna, a fost şi este Crăciunul. Crăciunul începea cu Sfânta Seară de Crăciun, pe 6 ianuarie. Pentru această seară se pregăteau diferite feluri de mâncare tradiţionale. În toate casele se coceau colaci, se fierbea „cochia” (sau „kutea” - fiertură de grâu, îndulcită cu miere de albine, cu nuci sau mac, fiind cu zeamă se mânca cu lingura). Din fructe uscate se fiebea „uzvarul” sau „ozvar” (compot). Trebuiau respectate anumite reguli pentru pregătirea Sfintei Seri. Una dintre ele este adusă din patria de origine: pe masa de sub icoană, se punea fân pe care erau aşezaţi colacii şi tot ce se pregătea. Înaintea Anului Nou (14 ianuarie) se cântau colindele de urare, spre slăvirea şi cinstirea gospodarilor. În ajunul Anului Nou, flăcăii „vodîlă Melanku” („conduceau Melanca”). Pentru aceasta se aduna o ceată, din care făceau parte câţiva flăcăi travestiţi cu haine femeieşti. Cea mai importantă sărbătoare, din perioada primăvară-vară, este Paştele („Paska”). Pregătirile începeau de joi, când se tăiau porci, viţei şi se coceau cozonacii („paski”). De Paşti, tineretul se distra, conform obiceiurilor tradiţionale. Una dintre acestea era datul în leagăn, în căluşei. Căluşeii erau instalaţi de oamenii din afara satului. Aceştia veneau în sat de Paşti şi în zilele de „Hram”. Uneori şi la Sfânta Treime („Troiţa”).
Dacă ucrainenii au pierdut unele obiceiuri tradiţionale, şi-au păstrat totuşi conştiinţa etnică. Criteriul de bază a fost, şi este, limba ucraineană. La sfârşitul secolului al XIX-lea puţini erau cei care nu cunoşteau limba „rusnacilor”. Chiar reprezentanţii Comisiei Europene a Dunării, cunoşteau limba ucraineană, pentru că fără aceasta nu puteau comunica cu cei de la „Dunărea de Jos”.
Majoritatea populaţiei din zonă, ca şi puterea oficială, la început cea turcească, cu timpul cea românească, îi numeau pe ucraineni „rusnaci” sau „ruşi”, aşa cum pe „staroveri” (cei de rit vechi) îi numeau „lipoveni”. Lipovenii îi numeau/porecleau pe ucraineni „haholi”. Chiar ucrainenii din Dunavăţu de Sus, spun că pe Dunărea de Jos trăiesc „hahlî”, dar şi „ucrainţî”, „ruteni”. Se precizează că: „ruteni” trăiesc în Moldova dincolo de Prut, „haholii” trăiesc în Sfântu Gheorghe, Dunavăţ, Murighiol, iar în Crişan şi Caraorman sunt „ucrainenii”.
[articol preluat de pe situl judetului Tulcea, unde locuieste cea mai importanta comunitate de ucraineni din Romania]
Comentarii
Trimiteți un comentariu