Infiintarea de societati comerciale cu capital strain in Ucraina




Participarea străină la capitalul social al unei societăţi înfiinţate pe teritoriul Ucrainei nu este supusă limitării la o anumită cotă. Activităţile economice se pot desfăşura prin intermediul următoarele tipuri de societăţi: societatea pe acţiuni, societatea cu răspundere limitată, filiala şi biroul de reprezentanţă.


Societatea pe acţiuni


O societate pe acţiuni este o societate în care acţionarii sunt răspunzători numai în limita contribuţiilor la capitalul social. În funcţie de modul de constituire a societăţii există două tipuri de societăţi pe acţiuni: publică (SA) şi închisă (limitată la câţiva acţionari). Pentru a crea o societate pe acţiuni sunt necesari cel puţin 2 acţionari fondatori. Ei pot determina liber distribuţia acţiunilor pe care le va avea fiecare dintre ei în cadrul entităţii legal constituite. Acţiunile emise atât de societatea pe acţiuni publică, cât şi de cea închisă trebuie să fie înscrise la Comisia de Stat a titlurilor de proprietate şi a pieţei bursiere.


Societatea cu răspundere limitată


În cadrul acestei societăţi, obligaţiile asociaţilor sunt garantate doar de contribuţia la capitalul social. Transferul drepturilor de proprietate este specificat în termenii contractuali. Acest tip de societate poate fi formată din unul sau mai mulţi asociaţi.


Biroul de reprezentanţă


În Ucraina, o societate străină poate stabili un birou de reprezentanţă. Biroul de reprezentanţă poate să desfăşoare activităţi legate de marketing, promovare şi alte activităţi auxiliare ale firmei.



Filiala


Este recomandat a se înfiinţa o filială în Ucraina dacă acea companie intenţionează să realizeze activităţi de prelucrare sau alte activităţi comerciale locale. Nu se interzice entităţilor legale străine de a avea atât o reprezentanţă (birou de reprezentanţă), cât şi de a înfiinţa o filială, în acelaşi timp.



Societatea mixtă


Societatea mixtă a devenit o entitate de afaceri relativ răspândită în Ucraina odată cu trecerea la economia de piaţă. Acest tip de societate este văzută ca un compromis între forma obişnuită de afaceri orientată către proprietatea naţională şi cea orientată către atragerea investitorilor străini.


Pentru înfiinţarea şi funcţionarea unei societăţi mixte condiţia esenţială o reprezintă participarea la capital a unui investitor străin. Conform legilor existente în Ucraina, Fondul Proprietăţii de Stat al Ucrainei şi agenţiile cărora FPS le delegă autoritatea sunt îndreptăţite să înfiinţeze societăţi mixte în numele societăţilor de stat.


Cu privire la cota de participare a investitorilor străini la capitalul social, legea ucraineană nu stabileşte limite. Societatea mixtă, beneficiind de toate drepturile unei entităţi legale (după înscriere la Registrul Comerţului), poate desfăşura orice tip de afaceri comerciale în diferite domenii, cu excepţia celor interzise de lege. Pentru anumite sectoare de activitate se solicită autorizări (asigurări, activităţi de audit, sectorul juridic, practica veterinară, explorarea şi exploatarea resurselor naturale).


În general, investitorii străini care desfăşoară activităţi comerciale în Ucraina trebuie să fie înregistraţi, în termen de o lună după înfiinţare, la Registrul Comerţului fie ca o societate rezidentă, fie ca un birou permanent de reprezentanţă.


Înregistrarea unei reprezentanţe a firmei străine se realizează de către Ministerul Economiei si Integrarii Europene din Ucraina în termen de 60 de zile de la transmiterea tuturor documentelor necesare şi după plata unei taxe de 2500 USD.

Comentarii

  1. [...] Continuarea articolului Infiintarea de societati comerciale cu capital strain in Ucraina [...]

    RăspundețiȘtergere
  2. [...] Vezi tot dosarul: Infiintarea de societati comerciale cu capital strain in Ucraina Articole asemanatoare:Motor de cautare pentru subtitrariTop filme martie 2010Coruptia in Romania – concluziile Raportului AnticoruptieLitoral la pret redus: GreciaTOPUL golgheterilor "ratati" ai Romaniei. Via ProsportNicolas Sarkozy vrea bodyguarzi piticiEconomia romaneasca se va contracta in 2010 cu 0,5%Fete siliconate si fitzoase la Fizz Luxury Party (Foto)Imaginea zilei | Gina Pistol si paparazzii care muncesc pentru eaBuldogul care se uită fascinat la televizor VEZI VIDEO [...]

    RăspundețiȘtergere
  3. [...] Vezi tot dosarul: Infiintarea de societati comerciale cu capital strain in Ucraina Articole asemanatoare:Defendor (2009) – 1CD Portuguese-BR-subtitlesLittle Ashes in EnglishBiblioteca virtuala pentru telefoanele mobileOkaziiOPEL Tigra ELERON, JANTE CLASICE OPEL,Monumente de Arhitectura: Muzeul de Arta Contemporana din KanazawaBerlusconi l-a lăsat "cu ochii în soare" pe premierul Spaniei, la sfârşitul unei conferinţe (VIDEO)Top filme martie 2010Camera Ascunsa: O blonda perversaCel mai nou banc cu politisti [...]

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu