Transnistria, made by Stalin

Documente secrete sovietice dovedesc ca asa-numita Republica Transnistria nu s-a constituit in 1990, ci in 1924. In scop diversionist, Transnistria urma sa joace fata de Basarabia rolul Bielorusiei fata de Polonia si al Careliei fata de Finlanda. Republica artificial creata, Transnistria, trebuia sa devina "bresa strategica" a URSS spre Balcani (prin Dobrogea) si spre Europa Centrala (prin Bucovina si Galitia). Un memorandum "strict confidential" sovietic, adresat lui Stalin, considera, in 1924, ca "ar putea fi creata o unitate autonoma social-politica moldoveneasca in frontierele RSS Ucraina sau ale RSFS Rusa. Documente din arhivele sovietice si ale KOMINTERN (a treia Internationala Comunista, cu sediul la Moscova) dovedesc limpede ca asa-numita Republica Transnistria nu s-a constituit in septembrie 1990, la "congresul extraordinar al deputatilor", ci a fost creata de I.V. Stalin inca din 1924, ca stat artificial autonom, atasat Ucrainei, utilizat de URSS in scopuri imperialiste.

Transnistria, statul-bresa al URSS


Crearea in 1924 a Transnistriei urma, potrivit acestor documente, sa serveasca drept "bresa strategica" a URSS spre Balcani (prin Dobrogea, intrata in vizorul URSS) si spre Europa Centrala (prin Bucovina si Galitia). Obiectivul sovietic era, in 1924, spargerea "cordonului sanitar" creat in jurul URSS si a doctrinei bolsevice de catre statele europene, printre care si Romania. In 2004, Putin incearca ceva oarecum asemanator, utilizand din nou diversiunea transnistreana: fixarea unor granite ale Rusiei cu NATO, care sa fie "avanposturi" 100% rusesti (Bielorusia, Transnistria, Ucraina). Sau, macar, "resturi" din acestea. Rusia intentioneaza, deci, crearea unui "cordon sanitar" anti-NATO, format pe scheletul unor foste state sovietice, ruse pur-sange. (apud Gardianul)

Rol geostrategic

Documentul nr. 26.999/5 martie 1924 - "Memoriul cu privire la necesitatea crearii Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti" - constituie "actul de nastere" al asa-numitei Republici Transnistrene de astazi. El a fost inregistrat in Arhiva Biroului CC al Partidului Comunist (bolsevic) si a fost pregatit de un grup de activisti ai lui M.V. Frunze (comandantul din acel moment al Armatei Rosii, de origine romana, "mort" un an mai tarziu, in urma unei "operatii de apendicita", ordonata de Stalin). Iata, asadar, ca, inca de la crearea sa, Transnistria a avut un rol geostrategic mult mai larg, central-european si balcanic, in planurile Moscovei. "Statul moldovenesc" transnistrean a functionat in granitele RSS Ucraina ca republica autonoma. Dar cand sovieticii au reocupat Basarabia, Transnistria a trecut in administrarea Chisinaului, printr-un schimb de teritorii: a cedat Ucrainei sudul Basarabiei (Buceagul romanesc) si a preluat Transnistria.


video - EN - Transnistria, locul unde supravietuieste URSS

Comentarii