Sectorul aerospațial al UE este în creștere, fiind cel mai înalt sector tehnologic din Uniunea Europeană. Industria aeronautică europeană este o industrie cu mai multe fațete fiind implicată în dezvoltarea și fabricarea unei game largi de produse, precum motoare aeriene, vehicule aeriene fără pilot, elicoptere, aeronave militare și civile, sisteme și echipamente. Sectorul aerospațial oferă, de asemenea, servicii de instruire și reparații și alte câteva activități care au legătură cu diferite produse aerospațiale. Investitorii străini au oportunități de investiții interesante în sectorul aerospațial, în special în sectorul de cercetare și dezvoltare, deoarece industria aerospațială a UE are nevoie de eforturi susținute în cercetare și dezvoltare pentru a menține competitivitatea globală. Cifra de afaceri totală din sectorul aerospațial al UE este de 128 de miliarde de euro, o pondere însemnată (aproximativ 12% din cifra de afaceri) fiind orientată către cercetare și dezvoltare (http://www.investineu.com/content/aerospace-sector-eu, accessed on 10/14/2019).
Principalii jucători ai industriei aerospațiale europene sunt Franţa şi Marea Britanie.
Franța, cu o industrie aerospațială cu mai multe fațete, este unul dintre actorii dominanți din industria aerospațială din Uniunea Europeană. Industria aerospațială din Franța, dezvoltată pe verticală și estimată la peste 15 miliarde de dolari, este implicată în dezvoltarea de elicoptere, avioane pentru forțele de apărare, aeronave de pasageri pentru aviație civilă, arme și alte câteva proiecte aeronautice.
Importanța industriei aerospațiale reiese și din faptul că generează aproximativ 100.000 de locuri de muncă, existând probabilitatea că acestea vor crește în viitor.
Câteva dintre marile nume ale industriei aerospațiale franceze sunt corporația franceză Aerospatiale Matra S.A., fondată în anul 1957, având un număr de 52.890 angajați (https://www.bloomberg.com/profile/company/2061Q:FP, accessed on la 10/16/2019) și European Aeronautic, Defense and Space Company (EADS), care a fost fondată în anul 2000 prin fuziunea a trei firme aerospațiale europene de renume: Aerospatiale Matra of France, DaimlerChrysler Aerospace (Dasa) of Germany, and Construcciones Aeronáuticas S.A. (CASA) of Spain (https://www.britannica.com/topic/European-Aeronautic-Defence-and-Space-Company, accessed on 10/16/2019). Guvernul francez consideră că investițiile străine directe sunt necesare pentru crearea unei întreprinderi de dimensiuni globale, precum și pentru consolidarea corporațiilor transnaționale.
Industria aerospațială din Marea Britanie este un sector important în ceea ce privește exportul, fiind, de asemenea, al doilea sector intensiv în cercetare și dezvoltare după produsele farmaceutice. Guvernul Regatului Unit finanțează cercetarea și dezvoltarea, care îmbunătățește competitivitatea globală a industriei, aprobă investiții publice în cercetare și dezvoltare pentru a menține costurile reduse. UKAI (United Kingdom Aerospace Industry), cu o cifră de afaceri de câteva zeci de miliarde de lire sterline, a înregistrat o productivitate cu 50% mai mare decât media națională. UKAI are independență în ceea ce privește fabricarea pentru părțile civile, precum și pentru apărare, ceea ce se dovedește a fi un avantaj suplimentar. (http://www.investineu.com/content/aerospace-sector-eu, accessed on la 10/14/2019)
INDUSTRIA AERONAUTICĂ DIN ROMÂNIA
România este reprezentată de mai multe companii cu expertiză în domeniul construcţiei şi mentenanţei aeronavelor, precum Aerostar Bacău (componente pentru aeronave), Turbomecanica Bucureşti (funizor de componente şi reparaţii pentru industria aeronautică cât şi pentru alte domenii de înalt nivel tehnologic), IAR Braşov (componente pentru elicoptere), Avioane Craiova (producţia de aeronave și subansambluri) şi Romaero Bucureşti (mentenanţă aeronave).
vezi si
Top 10 companii din industria aerospaţială la nivel mondial
Comentarii
Trimiteți un comentariu