Delta Dunarii vazuta de nemti




Articolul „PANORAMA: Insule verzi în râul dirijat: o călătorie ecologică către Delta Dunării” publicat de Walter Sontag, face o descriere documentată a multiplelor dimensiuni – economice, politice, ecologice, sociale – care compun specificul spaţiului dunărean, precum şi a „experimentelor” economice la care a fost supusă Dunărea în ultimele decenii – hidrocentrala Nagymaros din Ungaria; canalul Gabrikovo din Slovacia; demararea agriculturii extensive în Delta Dunării, în perioada dictaturii ceauşiste din România – experimente la care se adaugă nenumărate hidrocentrale şi construcţii hidrologice de regularizare a fluviului. Autorul arată că aceste numeroase modificări ale cursului natural au condus la importante schimbări ale florei şi faunei caracteristice Dunării.

Jurnalistul specifică faptul că imediat după căderea dictaturii ceauşiste „partea românească şi, cu aceasta, aproape toată Delta a fost declarată bio-rezervaţie. Într-un spaţiu ales strategic, WWF (World Wide Fund for Nature) a dorit să demonstreze capacitatea de regenerare a spaţiilor sălbatice. Au fost alese Babina şi Cernovca, două insule la nord pe braţul Chilia (…), ambele reprezentând exemple tipice ale mozaicului de deltă.” În continuare este prezentat succesul obţinut în regenerarea spaţiului model, ilustrat prin faptul că „între timp, există din nou în Deltă aproape 8000 de perechi de pelicani (roz şi moţat), în 1990 se numărau mai puţin de o mie.”

Autorul concluzionează că „Delta a supravieţuit multor probleme, chiar şi tonelor de otrăvuri de la minele de pe Tisa în urmă cu patru ani. Totuşi, pericolele continuă să existe, pentru că fluviul trans-continental este în mâna navlositorilor, concernelor şi politicienilor. Planificatul canal Elba – Oder – Dunăre poate afecta 61 de bio-rezervaţii, până în Austria. Iar nu departe de Babina şi Cernovca, construcţia canalului ucrainean din Delta Dunării ameninţă să producă un dezastru ecologic.

Articolul este însoţit de un grafic al bazinului dunărean preluat de la WWF-Auen-Institut, cu titlul: „Din Pădurea Neagră până la Marea Neagră – Cursul Dunării de la izvorul german până la Delta românească”, şi pe care este marcată cu chenar roşu zona Deltei Dunării.

Comentarii