Bucovina de Nord (Ucraina)


video - 5 minute de istorie cu ambasadorul Adrian Cioroianu - Povestea orașului Cernăuți

Pânã în 1940, Bucovina de Nord era o provincie româneasca. Ca urmare a pactului Ribbentrop - Molotov, încheiat între Germania hitleristã si Rusia stalinistã, Bucovina de Nord a fost anexatã cu forta de Uniunea Sovieticãîn 28 iunie 1940. In 1991 când s-a destrãmat URSS, Bucovina a rãmas în componenta Ucrainei, din care face parte si în prezent.

Bucovina de Nord a carei capitalã este Cernãuti (Tchernovtsy în ucraineanã) este o provincie cu majoritateromâneascã.. In Ucraina trãiesc astãzi l.000.000 de români, iar în Bucovina aproximativ 500.000 de români. În Bucovina de Nord existã si astãzi numeroase localitãti cu populatie compactã româneascã, precum Adâncata (Luboka), Budinet, Crasna (Krasnoilsk), Ciudei, Igesti, Pãtrãutii de Sus, Pãtrãutii de Jos, Tinutul Herta, etc.

Bucovina de Nord in timpul ocupatiei sovietice

In timpul teribilei perioade staliniste, zeci de mii de români au fost deportati în Siberia, Kazastan, etc. ca sã li se piardã urma. Au fost urcati cu fortaîn vagoane de cãrbuni si nu li se asigurau nici cele mai elementare conditii de viatã , fiind tratati mai rãu ca animalele.

In perioada ocupatiei sovietice, rusii au dus o intensã politicã de rusificare si antiromâneascã în Bucovina de Nord, menitã sã înãbuse sentimentele nationale romãnesti. Alfabetul român a fost înlocuit cu cel cirilic, limba românã a devenit limba moldoveneascã, iar românii erau numiti de acum încolo moldoveni. Denumirile de localitãti au devenit rusesti, de pildã Crasna a devenit Krasnoilsk, Ciujdei - Mejdurecic, Cernãuti - Tchernovtsy, etc. Si aceasta, în scopul de a înlãtura orice gând de apartenentã la România, patria mama. Limba românã a fost înlocuitã cu limba rusã în administratie, care a devenit limba oficialã.

In ultima perioadã a ocupatiei sovietice, în timpul lui Gorbaciov, a domnit o anumitã tolerantã fatã de minoritãti, ceea ce a permis românilor de a se exprima si de a pune în valoare cultura si traditiile românesti.

Dar în l decembrie 1991, Ucraina se desprinde din Uniunea Sovieticã si obtine independenta. De acum încolo, Bucovina de Nord face parte oficial din Ucraina, în timp ce Bucovina de Sud rãmâne în continuare în România.

Comentarii