Ucraina - Industria

video: documentar Deutsche Welle despre industriile din Ucraina

Economia nationala, datorita bogatiei si diversitatii resurselor minerale, este in principal orientata spre industrie. Amplasarea acestor resurse pe un larg spatiu a permis crearea unui larg complex industrial amplasat in zonele Donetk, Krivoi Rog, Lvov, Dnepropetrovsk. Bazat pe exploatarea zacamintelor de carbune superior din regiunea Donbas si bazinul Dnipr, sistemul energetic este reprezentat prin marile centrale termoenergetice de la Zaporoje, Uglegorsk, Krivoi Rog, Zmievsk, Burstansk, Pridneprovsk dar si prin centralele nucleare de la Rovno, Ucraina Sud, Zaporoje, Hmelnitki.

Resursele de materii prime metalurgice - minereu de fier si mangan (considerate unele dintre cele mai mari din lume) au permis Ucrainei realizarea unui puternic complex metalurgic, leader fiind industria siderurgica. Cele mai reprezentative centre ale industriei siderurgice se afla situate la Mariupol, in regiunea Donbasului (Donetk, Alcensk, Ienakievo, Makeevka) si regiunea Pridnepr (Zaporoje, Dnepropetrovsk, Krivoi Rog, Dneproderjinsk).

In domeniul constructiilor de masini, o mare dezvoltare o au industria de tractoare si masini agricole, industria electrotehnica, industria navala, industria de masini unelte, tehnica speciala. In Ucraina se proiecteaza si se construiesc avioanele de tip AN. Centrele constructiei de masini se afla in orasele Harkov, Kiev, Donetk, Lugansk, Kramatorsk, Dnepropetrovsk, Nikolaev, Lvov, Zaporoje etc.

Datorita bazei de materii prime, a fost creata si o puternica industrie chimica, ale carei principale centre sunt la Lisiciansk, Cerkasi, Odesa, Kremenciuk, Kiev. O parte insemnata din industrie o reprezinta industria de aparare, care se afla in proces de conversie si privatizare.

Industria materialelor de constructii este reprezentata de industria cimentului, sticlei, ceramicii si azbocimentului. In volumul total al productiei industriale, ponderea principala o detine industria siderurgica 23,4 %, industria alimentara cu 17,2 %, constructii de masini si prelucrarii metalelor 15,4 %, energetica cu 12,6 %, industria combustibilului 11,1 %, industria chimica si prelucrarea petrolului 6,7 %.

In sectorul agricol al tarii, baza productiei o constituie porumbul, graul, orzul, hrisca. Dintre culturile tehnice se detaseaza sfecla de zahar, floarea soarelui, hameiul.       Produsele de baza ale industriei alimentare sunt zaharul, alcoolul, carnea si laptele.

Industria alimentara cuprinde in jur de 2,5 mii intreprinderi de diverse profile si forme de proprietate. In complexul agricol se inregistreaza doua tendinte: scaderea volumului productiei in marile intreprinderi de stat si cresterea in gospodariile private.

Comentarii